Horúčavy zasiahli aj podtatranskú oblasť a trápia najmä starších ľudí

27.06.2006 Kežmarok

Kežmarok 27. júna (TASR) - K rekordným hraniciam sa šplhajú teploty aj v podtatranskej oblasti, kde horúčavy trápia najmä starších ľudí.
\"V týždni od 19. do 25. júna sme zasahovali pri troch kolapsoch, v Tatranskej Štrbe, Tatranskej Polianke a v Lučivnej. Vo všetkých prípadoch išlo o ľudí, trpiacich aj inými ochoreniami. Nemožno však vylúčiť, že k zhoršeniu zdravotného stavu prispeli vysoké teploty a nedostatok tekutín, \" zhodnotil Marcel Sedlačko zo spoločnosti Emergency Medical Service (EMS), ktorá prevádzkuje sieť desiatich záchranných staníc v okresoch Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa.
Lekári pripomínajú, že v horúčavách je dôležitý pitný režim. Nestačí iba čistá voda, telu treba dodávať aj minerály, ktoré sa potením strácajú. Taktiež treba rovnomerne rozdeliť záťaž. Najťažšie aktivity odporúčajú presunúť do ranných, prípadne popoludňajších hodín. Zvlášť rizikovou skupinou sú pacienti s ochorením srdca, ktorí by sa nemali zdržiavať na slnku. Užitočná pre každého je pokrývka hlavy, klobúk alebo čiapka, ktorá chráni pred priamym slnečným žiarením.
 

Vyberte región

mark